Tarihçemiz

TARİHÇE
 
‘‘OLUKALAN'' ADINI NEREDEN ALMISTIR
 
Kasim Oglu Kadir Koca Elmüdü ( Bilgili ) Köyünde mesken ettigi sirada atlarini ( yilki ) aratirken köyün oldugu yerde ( Gölyalagi Mahallesi ) agaçtan bir oluk varmis. Çoban yilkinin ‘‘olugun alaninda'' oldugunu söylermis. Olugun alanin zamanla Olukalan olarak köye isim olmus. 
 
CAMI: Simdiki ahsap cami 1947 yapildi. Fakat ayni yerde tek katli bir cami vardi. 10 cm. kalinliginda yontulmus cam kalaslarindan duvarlari vardi. Kapisinin kenarinda 1234 ( 1818 ) tarihi vardi. Yani 1818 tarihinde yapilmistir. Bu cami yikildiginda 1947'de duvar tahtalari biçilerek tavan ve taban yapilmis simdiki caminin duvarlari tekrar eski duvarlardan yapildi. Üs kati Musalarin eski evinden islenerek yapildi. Camide Muharrem Altun'un bir tahta levha üzerine yazdigi iki tarih vardir. 1234 ve 1947 vardir.
 
1234 ( 1818 ) önceki caminin yapilis tarihi ve 1947 simdiki caminin yapilis tarihidir. Ilk camiyi Kadir Koca'nin oglunun yada torunlarinin yaptirdigi söyleniyor ( Hatip Koca )
 
OKUL: Hatip Koca alim Müslüman bir zat oldugu hala dillerde dolasiyor. Ta eskilerde sübyan mektebi oldugu kesin. Salih Efendi ( Öl. 1938 ) Mustafa Efendi onun torunlari. Molla Mahmut, Molla Ahmet, Sari Mehmet okumus Müslümanliga hizmet etmis kisilerdi.1940'li ve 1950'li yillarda vefat ettiler. Sagliklarinda ücretsiz namaz kildirirlardi. 1940'li yillarin basinda namaz surelerini Molla Mahmut ve Sari Mehmet'ten ögrendik.
 
Cumhuriyet'in ilk yillarinda da sübyan mektebi ( eski okul ) devam etmistir. 1926 yilinda Musalar mahallesinde bir evde sübyan mektebinin açik oldugunun kayitlari vardir. Dursun Altun, Mehmet Gümüs Özveren'den Azmi Özerin kayitlari vardir. 
 
Bu evde 1928 yilinda yeni harflerle ögretim yapilmistir. Zamanin ileri gelenleri Yusuf Aga ( Öztürk ) Molla Mahmut ( Gümüs ) Molla Ahmet ( Gümüs ) Sari Mehmet ( Sahin ) Salih Çavus ( Sahin ) Gazi Nuri Altun yeni bir okulun geregini anlamislardir. Fakat Çamiçine yapilmasi icap eden okulun temeli Gülebiye atilmis. Bu temelin sökülüp Olukalana getirmenin çaresi düsünülmüs. 
 
Salih Çavus askerde lakabi Kara Çavus Yemene gitmis. Istiklal Savasinda Mus'ta Ermenileri süngüsüyle oyuncak gibi oyuncak gibi firlatmis. Yaralanan komutanini omzunun da tasiyarak kurtarmis. Dokuz kursun yemis. Babayigit degerli bir gaziydi (öl. 1961 ). 
 
Salih Çavusun Tokat Valisi ile Tanismasi : Salih Çavus Düven satmak için Turhal'a gider. Turhal'dan geri dönüste, Turhal Tokat arasinda Kazova'da pesinden bir cip gelir ve atlar araba görmedigi için ürker ( kaçarlar ) Salih Çavusta arabaciya argo kelime kullanir. Araba durur. Arabadan inen kisi:
 
- ‘‘Ulan Kara Çavus daha adam olmadin mi? '' der.
 
Salih Çavus yine argo kelime kullanir. Arabadan inen kisinin yanina gitmez. 
 
- ‘‘Kara Çavus beni tanimadin mi?'' der. Kendisini tanitir. 
 
- ‘‘Ben senin eski bölük amirinim. ''der. Tanisirlar. Tokat valisi oldugunu söyler ve:
 
- ‘‘Salih Çavus seni subay yapayim.'' Salih Çavus askerligi kabul etmez. Vali Salih Çavusa hitaben: 
 
- ‘‘Sen yine bu inatligi birakmamissin. Bir istegin olursa yanima gel.'' Der ve ayrilirlar. 
 
Okulun köye alinmasi için Salih Çavusu Tokat Valisine göndermeyi kararlastirmislar.
 
Ayaginda çarigi ile Tokat Valisine gitmis. Kucaklasmislar aglamislar konusmuslar. 
 
- ‘‘ Kara Çavus dilegin nedir? Emret demmis.''
 
- ‘‘ Estagfurullah komutanim nasil emir ederim? Sadece okula ihtiyacimiz var'' demis 
 
Emir yazdirmis eline tutusturmus. Gülebideki temel sökülüp Olukalana yapilacak. Kara Çavus Olukalan da sevinç ile karsilanmis ve bayram yapilmis. Olukalan ve Özveren elbirligi yapmislar. Özverende Hatip Özer halkini pesine takmis. Atlarla, kagnilarla kuru ekmek yiyerek Gülebideki okulu Olukalana tasimislar (1928). Bes derslik koca bir salonu ile okul 1929 yilinda yeni yazi ile üç yillik olarak ögretime açilmis. 1937 de ögretmen yoklugu nedeniyle üç yil kapali kalmis. Büyükler yine kara, kara düsünmeye baslamislar. Gazi Nuri'yi Persembe'ye göndermisler. Fotografçiyi Gazi Nuri getirmis. Yaylada köyün bütün çocuklari okulun önünde toplanmislar. Ayakta yerde boyunlari egri üsteki fotografi çektirmisler dilekçeye eklemisler. Üç ay sonra Resit Atalay isminde bir ögretmen 1940 yilinda 106 ögrenci ile ögretimi devam ettirir. 
 
Eski okul 1962'de yiktirilarak yenisi yaptirildi. 1974 yilinda köye ilk orta okul üç sinifli olarak yapildi. Arsasi Seyreklerden Ali Öztürk tarafindan bagislanmistir. 1996'da eski bina yetersiz geldigi için yeni bir okul binasi yapilmistir. Köyümüz kirsal kesimde olmasina ragmen okur yazarlik orani %100 civarindadir. Özalan o yillarda çevresinin egitim merkezi olmustur. Özveren, Eynagzi, Yelmük, Sele, Çatak ve Bozcaarmut köylerinden yaya gidis gelis yaparak ögrenim yapanlar olmustur. Son yillarda yüksek okul ögrencileri çogalmistir. Bilhassa büyük sehirlerde yasayan ailelerin çocuklari beldemizden en yüksek tahsil olarak hakim, doktor, avukat ögretmen, hemsire ve mühendis gibi devlet memurlari hayli çogalmistir. 
 
Olukalan Köyü 1900-1915 yillari arasi nahiye olmus. Olukalan bölgenin merkezi konumunu kurulusundan itibaren sürdürmüs. Nahiye müdürü bölük basi adi ile söylenirmis. Ilk müdür Salih oglu Mehmet Efendi Kara Oglan Kocanin torunlarindandir. Bölük Basi Halil zamanin müdürü imis onun için bu lakabi vermisler. Selver Altun'un dedesi Danaco ve Yakup Aga müdürlük yapmislar. Sonra Gülebi daha sonra da Ardiçli nahiye merkezi olmus. 
 
Olukalan 1950-1960'li yillarda en kalabalik dönemini yasamistir. Nüfusu 2000'e yaklasmis. Ögrenci sayisi 230-250'yi bulmustur. 1947 yillarinda nüfusun bir bölümü Terme'nin Yeniköy Köyüne, 1934-1936 yilinda Karacali Köyüne, 1952'de Kabalak, 1953'de Uzunlu Kisla Mahallesine yerlesmisler. Buralari kuran dedelerimiz çok zorluklar içerisinde oralarda yasayan yerli halklar tarafindan ezilmisler daha sonra yillar geçtikce tarlalari çeltiklik, findiklik ve misirlik gibi arazileri yerlilerden parayla satin almaya baslamislar. Simdiki haliyle yerlilerden daha fazla arazi sahibi ve onlardan daha zengin durumdadirlar. 
 
1948 yilinda köyden bir kismi da Niksar Hacili Köyünden arazi satin alarak buraya yerlesmis. 1957 yilinda Hosulu yeni adiyla Çengelli adi altinda muhtarlik kurmuslardir. Altyapisiyla, üniversitesi ve dinlenme parki ile Niksar'in örnek köylerindendir.
 
ÖZVEREN CORAFI KONUMU 
 
Özveren köyü cografi konum itibari ile olukalanla aynidir. Zaten aradaki mesafe 500 metre kadardir. Olukalanin batisinda Özveren Deresinin iki yaninda kurulmustur. Rakim 1260metre dir. Niksar Olukalan Karayolu Özverenden gecer.
 
TARIHCE
 
Bugünkü insanlarin yerlesimi cok eskilere dayanmaz . 250yil kadar önce yerlesildigi tahmin ediliyor. Köyün oldugu yerde eskilere dayanan kalinti ve yerlesim yerlerine rastlanmiyor. Ancak 4 km.kadar güney doguda Egricesu Yaylasinda eski caglara ait yerlesim yeri ve izleri mevcuttur. Burada 200 metre kadar yükseklikte konik bir tepe vardir. Buraya cevrede KALE TEPESI deniliyor çevresinde harabeler yontulmus bir çok taslar vardir. Bazi yerler gizli olarak kazilmistir. 
 
 
 
EMIR SEYIT TEKKESI
 
Özverenin içinde kümbet seklinde bir tepede mezari vardir. Niksari fet eden Melik Ahmet Gazinin akrabasi yada komutanlarindan oldugu söyleniyor.
 
ILK GELENLER 
 
1- GIMIZLAR: 250 yil kadar önce Niksar dan gelmislerdir. Göc sebebiyle cogu köyü terk etmistir.
 
2- PULUZLAR: Korgan ilcesinin Gemenos köyünden gelmislerdir. 
 
3- ÇAKMAK MAHALLESI: Sonradan gelmislerdir. Niksarin Cer Köyünden gelerek yerlesmislerdir. Seyrek Ogullari ile ayni kabileden dirler. ÖZALANIN bir mahalesidir. 
 
 
 
ÖZVEREN ADINI NERDEN ALMISTIR
 
Özveren adini nerden nasil aldigi kesin beli degildir. Ama özünden, ortasindan akan Özveren Deresi onun adina vesile olmus olmali özverene hayat veren bu derenin çok nefis baligida mevcutur. Ormanlardan akan berrak sulari etrafina hayat verir. Çayirlar yeserir agaçlar dallarini ona uzatirlar, yer yer kivrilir çagildar türkü söyler, o insanlara insanlarda onlara özbenligini vermisler. Buraya ÖZVEREN den daha güzel isim bulmak mümkün mü? 
 
CAMI
 
Cami 70 yil kadar önce HATIP lakapiyla anilan Salih Özer tarafindan yaptirilan ahsap bir yapidir. HATIP medrese tahsili yapmis bir kisidir. Sagliginda caminin ücretsiz imamligini yapmistir. 
 
OKUL
 
Okul 1963 yilinda yapilmistir. Ögrencileri daha önce Olukalan Ilk Okulunda ögrenim yapiyorlardi. Ilkokuldan sonrada Olukalan ILKÖGRETIM OKULU devam ediyorlar. 
 
GECIM KAYNAKLARI 
 
Halk geciminin %90ni hayvancilik, %70 i halicilik, %20 si halicilik, gibi faaliyetlerle saglarlar. Ayrica patates, bugday, arpa , çavdar da yetistirilir. Arazinin yaridan fazlasi ormanlik sahalardir. Verimli ormani yoktur. 
 
Özveren deresinin dönderdigi dört adet su degirmeni de 1991 yilina kadar çalismistir. Özveren Köyünde su gücü ile çalisan ve çevre köylere hizmet veren biçim hizar atölyesi vardi. Bu atölye 60 yil öncesine kadar yarim asir hizmet vermis yöre halkinin ihtiyacini karsilamistir. 
 
BELEDIYE KURMA ÇABALARI
 
1970 yilinda Olukalan ile ortak belediye kurmak istenmis isede REFERANDUM “HAYIR” la neticelenmistir. Sonralari büyük bir çogunlukla belediyeligi benimseyen kisiler, 8 AGUSTOS 1993 günü 34 Hayir oya karsilik 214 Evet oy ile REFERANDUM müsbet olarak gerçeklesmis belediyenin temeli atilmistir.



Telif Hakkı © Özalan Derneği Resmi Sitesi
Tüm Hakları Saklıdır.

 
Niksar Çamiçi Özalan Derneği

Niksar Çamiçi Özalan Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne ait güncel bilgi ve haberlerin yer aldığı resmi dernek sitesi

Özalan Derneği

Asurlar Sk. No:20 Mehmet Akif
34307 Küçükçekmece /

Dernek Yazılımı: Medya İnternet™ - Dernek Sitesi Kulga © Tüm Hakları Saklıdır.